Βασιλικός

Φυτώριο-κέντρο κήπου Σεϊντής Αμαλιάδα
Ιούλιος 15, 2018
ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Αύγουστος 22, 2018

Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι ένα βότανο που θυμίζει Ελλάδα, αν και στη χώρα μας τον έφερε ο Μ. Αλέξανδρος από την Ινδία. Ευδοκιμεί στο θερμό κλίμα και είναι πολύ διαδεδομένος για την ευχάριστη και ξεχωριστή μυρωδιά του αλλά και για την μαγειρική του αξία. Η καλλιέργεια του βασιλικού στον κήπο μας θα προσθέσει ένα ευωδιαστό φυτό στο περιβάλλον και ένα εξαιρετικό καρύκευμα στην κουζίνα σας!

Είναι ετήσιο φυτό και μεγαλώνει εύκολα σε ένα ζεστό και ηλιόλουστο σημείο του κήπου ή σε γλάστρα. Ο βασιλικός αγαπά τον ήλιο, γι’ αυτό φυτέψτε τον μια ζεστή μέρα του Ιούνη . Σε αντίθεση με άλλα μεσογειακά φυτά, ο βασιλικός θέλει πλούσιο χώμα και συχνό πότισμα. Φροντίστε να τον ποτίζετε καθημερινά, ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.
Ο βασιλικός είναι ένα ιδανικό φυτό για να μεγαλώσει δίπλα στις τομάτες. Ενισχύει τη γεύση τους και τις προστατεύει από αρρώστιες και παράσιτα, αρκεί και μόνο που βρίσκεται δίπλα τους.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Φυτέψτε τους σπόρους νωρίς την άνοιξη ανά 20 πόντους και αρχίστε να το ποτίζετε τακτικά. Κλαδεύετε τις κορυφές όταν φτάσει περίπου στο ύψος των 12-15 εκατοστών. Αν δεν τον κλαδέψετε, ο βασιλικός σας θα γίνει ψηλός και το φύλλωμα του θα είναι αραιό. Ειδάλλως θα αποκτήσει σχήμα μικρού θάμνου και δε θα γεμίσει σπόρους τόσο γρήγορα. Μπορείτε να κόψετε ένα κλαδί από το φυτό και να βάλετε σε ποτήρι με νερό σύντομα θα δείτε ότι θα βγάλει ρίζες.
Για να το δείτε να προκόβει γρήγορα προσθέστε στο χώμα λίγη κοπριά.
Συχνά προσβάλλεται από μελίγκρα αλλά εύκολα καταπολεμάται με εντομοκτόνο.
Είναι πολύ ευαίσθητος στο ψύχος και θα είναι ένα από τα πρώτα φυτά που θα χαλάσουν το φθινόπωρο. Μπορείτε να επεκτείνεται τη ζωή του για λίγο, εάν βρίσκεται σε γλάστρα, μεταφέροντας το μέσα στο σπίτι.

Ξεκινήστε το μάζεμα των φύλλων του βασιλικού μετά το πρώτο μήνα της ζωής του και αποθηκεύστε τα σε ξηρό, καλά αεριζόμενο χώρο ώσπου να ξεραθούν. Κατόπιν μαζέψτε τα και κλείστε τα σε σακουλάκι ή βάζο στην κουζίνα σας. Μπορείτε να κόψετε μικρά κλαδιά του βασιλικού, να τα κλείσετε αεροστεγώς και να τα καταψύξετε. Ένας άλλος τρόπος να καταψύξετε τον βασιλικό είναι να τον ψιλοκόψετε στο μπλέντερ, προσθέτοντας λίγο νερό και μετά να βάλετε το μείγμα σε παγοθήκες και όποτε θέλετε να χρησιμοποιήσετε βασιλικό στη μαγειρική σας να βγάζετε ένα παγάκι και να το προσθέτετε στη σούπα, στον πουρέ ή όπου αλλού επιθυμείτε.
Ως ρόφημα (βράζετε κλαδάκια και φύλλα βασιλικού και πίνετε το αφέψημα χλιαρό) λέγεται ότι απαλύνει τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας και της νεύρωσης στομάχου, καταπραΰνει τις ημικρανίες και βοηθά στη μνήμη. Τα φύλλα του, όταν φαγωθούν τρυφερά, βοηθούν στη δυσκοιλιότητα. Επίσης ο βασιλικός είναι αντισηπτικός. Το βάφτισμα των φύλλων του μέσα στο νερό για αρκετή ώρα έχει ως αποτέλεσμα να μη μουχλιάζει το νερό αυτό. Γι’ αυτό ο βασιλικός χρησιμοποιείται από την εκκλησία για τον αγιασμό του νερού.
Πηγη:http://louloudia-fyta.blogspot.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *